Ricklundgården

Adress: Axel Arons Väg 6, 910 88 Saxnäs Visa karta

Adress: Axel Arons Väg 6, 910 88 Saxnäs

Med utsikt över Kultsjön och de mäktiga formationerna av Marsfjället står medelhavsvillan Ricklundgården, byggt av konstnärsparet Emma och Folke Ricklund. Året runt används villan och dess ateljéer av konstnärer från hela världen.
Guidning inkl. dryck/kaka 75:-/ person

På 1940-talet skapade Emma och Folke Ricklund sin drömvilla i italiensk stil. Ett osannolikt vågat projekt som blev ett stycke arkitekturhistoria. Folke var konstnär och Emma drev pensionatet Saxnäsgården. Paret kompletterade varandra i intresse och kunnande. Folkes intresse för arkitektur och design blommade ut såväl i hemmet som i Emmas pensionat. Emma bidrog bl a med personliga textilier.
Huset är spännande med såväl exotiska föremål som föremål från den egna kulturen. Det skiftar hela tiden karaktär och inredningen är inspirerande. Hemmet är bevarat så som det stod vid Emmas bortgång 1965.

En helt unik personlig miljö med bl a en golvmosaik i björk.
TRÄDGÅRDEN
Den omgivande miljön var också viktig. Tillsammans med fröhandlare Viktor Lundgren skapades en trädgård utan motstycke i fjällvärlden. Den skiffersten som fanns på tomten formades till trappor, gångar och möbler. Emma lyckades få växter från andra växtzoner att överleva i det motsträviga fjällklimatet.

LISA STÄMPS STUGA
Saxnäs blev ett populärt resmål för konstnärer. Några av Cobra-gruppens medlemmar var här, liksom Helmer Osslund och Sven X:et Erixon och många andra. Idag är Ricklundgården museum och residens för konstnärer och kulturarbetare.

Huset är spännande med såväl exotiska föremål som föremål från den egna kulturen. Det skiftar hela tiden karaktär och inredningen är inspirerande. Hemmet är bevarat så som det stod vid Emmas bortgång 1965.

EN KONSTNÄRSTRADITION BILDAS.
Det fanns ett intresse hos konstnärer under den här tiden att söka sig till fjällvärlden.
Ryktet om Emmas värdshus och att konstnären Folke fanns här spred sig snabbt i konstnärsleden och Saxnäs blev ett populärt resmål. Konst och konstnärers villkor diskuterades livligt.
Konstnärernas närvaro påverkade hela byn.
En tradition som trängt ner i bygdens karga mylla hade skapats.
Emmas och Folkes äktenskap förblev barnlöst och paret skildes i början av 1950-talet.
Folke bosatte sig i Norrköping tillsammans med sin andra hustru Ragna.
De fick tillsammans två barn Mats och Magnus som nu är bosatta i Funäsdalen respektive Lerum.
Efter skilsmässan upplät Emma ateljén till andra konstnärer.

Att stödja konstnärer blev en livsuppgift för henne. I sitt testamente önskade hon att konstnärer skulle få arbeta i ateljén även efter hennes bortgång. Hennes sista vilja infriades när en stiftelse i hennes namn bildades och gästatelje´n blev verklighet 1972.

Visa mer

Om denna aktivitet