Klitvallens sameviste/ Klitvallsstugan

Visa karta

Besök Klitvallens sameviste som du når efter en cirka tre kilometer lång vandring efter stigen till Klitvallen. Lägret tillhör samesläkten
Gorek och var ursprungligen ett höst- och vårviste men blev senare en året runt bosättning för de som inte längre följde renflyttningarna.
Ända in på 1950-talet var vistet i bruk.
I dag är vistet ett omtyckt utflyktsmål med möjligheter för övernatting. Anmäl en planerad övernattning till Grönfjälls Fritidsby.

Klijhpenvaellie är det samiska namnet på Klitvallen, som är Dikanäs närmaste fjäll. Från vägen Dikanäs-Matsdal är det inte särskilt långt upp på kalfjället.

Ca 7 km från Dikanäs, längs vägen till Matsdal, strax efter rengärdet, finns den blå vägvisaren vid starten på vandringsleden till Klitvallsstugan och Grönfjäll.

Följ den rödmärkta leden, bred som en traktorväg, upp genom granskogen. Efter ca en km ligger Klitvallsstugan, alldeles i gränsen mellan barrskog och fjällbjörk.
Vid stugan finns en bred uthuggning upp genom fjällbjörkskogen till kalfjället. Här åktes det på 60- och 70-talet slalom. Både klubb- och skolmästerskap arrangerades i backen, som nu håller på att växa igen.

Från stugan kan man välja på två vägar upp på kalfjället. Den korta, men branta uppför skidbacken och fortsätta upp till nordtoppen. Om man inte tänkt gå via nordtoppen utan direkt till Grönfjäll kan man välja den lättare leden som viker av västerut från stugan och slingrar sig uppför fjällsiden till den möter leden till Grönfjäll.

Den lättgångna leden går i svackan mellan syd- och nordtoppen och fortsätter norr om sydtoppen i en svag båge västerut över fjällheden. Efter att ha passerat en liten jokk och fortsatt ca 600 meter öppnar sig vid vackert väder vida utsikter. Här är det lämpligt att ta en paus och beundra utsikten.
Leden fortsätter över fjällheden och ner genom björkskogen till Goreks gamla sommarviste, som användes in på 1950-talet. Vistet kom sedan att förfalla men 1998 restaurerades en del av bodarna och kåtorna.

Från samevistet är det sedan bara fyra km fram till Grönfjälls by.

Visa mer

Om denna aktivitet

  • Faciliteter
    Husdjur tillåtna