Fatmomakke Kyrkstad

Adress: Fatmomakke, 910 88 Marsfjäll Visa karta

Adress: Fatmomakke, 910 88 Marsfjäll

Fatmomakke kyrkstad är en levande kyrkstad mitt i fjällvärlden. Här samlas människor ännu för att fira kyrkhelger, och det har man gjort i hundratals år. Här byggdes ett kapell som nyttjades av samerna i området. På 1820-talet kom de första nybyggarna till dessa trakter.

Kulturmötet mellan samer och nybyggare skapade denna unika miljö, vilken vi än idag kan glädja oss åt. I Fatmomakke har även andra möten ägt rum. Möten mellan handelsmän och kunder, mellan ortsbefolkning och turister, mellan överhöghet och vanligt folk och mellan kvinnor och män…
Samer och nybyggare har haft skilda byggnadstraditioner, vilket avspeglar sig i Fatmomakke. Etnisk differentiering av det här slaget är unik i svensk bebyggelsehistoria och bidrar till platsens kulturhistoriska värde. Tidigt byggdes övernattningskåtor på platsen och från 1830-talet även timrade kyrkstugor för de nybyggare som bosatt sig i Kultsjödalen. Kyrkstadens kåtor och byggnader fungerade som tillfälliga bostäder för alla sockenbor vid deras kyrkobesök, framför allt vid kyrkhelgerna.

Visa mer

Om denna aktivitet

  • Öppettider
    Sommartid sker guidade turer i Fatmomakke kyrkstad.
  • Faciliteter
    Husdjur tillåtna WC Barnvänligt